Meestal wordt er bij logopedie gedacht aan hulp voor kinderen. Een logopedist is een specialist op het gebied van communicatie, spraak-taal, gehoor, adem-stem en slikken. Logopedie bij volwassenen wordt steeds vaker ingezet. Logopedie zit in de basisverzekering en wordt vergoed door de zorgverzekering (eigen risico). Hieronder geven we u enkele voorbeelden van logopedie bij volwassenen.
U bent slecht verstaanbaar
Onverstaanbaar spreken kan veel oorzaken hebben maar is bijna altijd te verhelpen. Misschien spreekt u te snel of binnensmonds. De logopedist luistert en geeft u een helder advies.
U heeft vaak de mond open of heeft ander afwijkend mondgedrag
U ademt bijvoorbeeld altijd door de mond en bent hierdoor vaak verkouden. Of misschien slikt u wel verkeerd, met een afwijking in de stand van uw tanden tot gevolg.
U heeft communicatieproblemen na een beroerte of neurologische ziekte
Moeilijk spreken, slikken of problemen met eten en drinken, je niet meer goed verstaanbaar kunnen maken: het kan allemaal gebeuren na een beroerte. De logopedist kan u zeker helpen.
U heeft stemklachten
U bent hees, heeft pijn bij het spreken of u heeft weinig stemvolume maar moet wel regelmatig telefoongesprekken voeren of vergaderingen voorzitten. Misschien vindt u het leuk om uw kleinkinderen voor te lezen maar het spreken vermoeit u of is pijnlijk geworden.
U heeft moeite met eten en drinken
U merkt dat het slikken en kauwen niet meer zo goed gaan. Dit kan voor isolement zorgen als het gezamenlijk eten of een kopje koffie drinken met kinderen of buren een drempel is.
U heeft een globusgevoel (brok) in de keel
U heeft een onrustige ademhaling tijdens het spreken
U heeft last van hyperventilatie klachten of kortademigheid bij bijvoorbeeld COPD
U heeft last van overmatig hoesten zonder dat daar een aanwijsbare medische oorzaak voor is
Bij al deze klachten kijken wij goed naar het onderliggende probleem en maken we daarna een behandelplan om u te helpen. Neem contact met ons op en plan een eerste afspraak.