Logopedie voor volwassenen

‘Ik weet nu veel beter hoe ik mijn zoon kan stimuleren om meer taal te gebruiken.’

Heb je moeite om jezelf verstaanbaar te maken of ervaar je problemen met stemgebruik, adem of slikken? Logopedie Westrand heeft een breed aanbod aan behandelingen voor volwassenen. We richten ons onder meer op klachten die samenhangen met astma, chronisch hoesten en COPD, maar we ondersteunen ook volwassenen die als gevolg van hersenletsel moeite hebben met spraak of taal.

Tijdens de behandeling geven we je zoveel mogelijk praktische handvatten, zodat je na de behandeling zelfstandig verder kunt met alle tips die we je hebben meegegeven. Waar mogelijk betrekken we ook partners of kinderen bij de behandeling, omdat we vinden dat hun ondersteuning een onmisbaar onderdeel is van de therapie.

Hieronder kun je zin voor welke behandelingen je bij ons terecht kan.

Dysartrie

Dysartrie is een spraakstoornis die wordt veroorzaakt door een beschadiging van het zenuwstelsel. Zoals een CVA, ALS, de ziekte van Parkinson of MS. Door de beschadiging  werken de spieren die nodig zijn voor het ademen, de stemgeving en de uitspraak onvoldoende. Bij kinderen wordt dysartrie vaak veroorzaakt door om een cerebral palsy (hersenverlamming) of een spierziekte.

Wat kan logopedie voor u betekenen?

De logopedist onderzoekt het gevoel en het functioneren van de spieren in het gezicht en beoordeelt de stem en de verstaanbaarheid. De behandeling is gericht op het verbeteren van de verstaanbaarheid en communicatie met uw omgeving. Indien nodig gaan we samen met u op zoek naar hulpmiddelen om de spraak te ondersteunen of te vervangen. Zoals een gebaren- of tekensysteem of een elektronisch communicatiehulpmiddel.

Logopedie Westrand is aangesloten bij ParkinsonNet; een netwerk voor specialistische zorg aan mensen met de ziekte van Parkinson.

Klik hier voor meer informatie op: https://www.logopedie.nl/kennis/dysartrie/

De stem is hét middel om je verstaanbaar te maken. Maar als u dagelijks intensief uw stem gebruikt (bijvoorbeeld bij spreken en zingen), kan dit keelpijn en stemklachten tot gevolg hebben. Intensief of verkeerd stemgebruik vermoeit de keel en het fijne weefsel van de stembanden. Die vermoeidheid kan zich over het hele lichaam uitbreiden, zodat u zich aan het einde van de dag soms doodop voelt. Soms gaan de klachten gepaard met kriebel in de keel, een pijnlijk of ‘dichtgesnoerd’ gevoel of een slijmpropje dat niet weggeslikt kan worden. Stemklachten komen vooral voor bij mensen die hun stem dagelijks intensief gebruiken. Zoals zangers en acteurs, leerkrachten, marktkooplieden, sportinstructeurs of medewerkers van een callcenter.

Wat kan logopedie voor u betekenen?

Wanneer u zich met stemklachten bij ons meldt, bent u meestal doorverwezen door een kno-arts. Wij verrichten eerst (stem)onderzoek, en bepalen samen met u het behandeldoel. Met behulp van uw ademhaling (adembeweging en ademritme) en een ontspannen manier van stemgeven leert u hoe u de (over)belasting van uw stem kunt terugdringen. Verder kijken we naar uw stemgebruik in het dagelijks leven, zodat we u op maat ‘stemhygiënische’ (stemsparende) adviezen kunnen geven.

https://www.logopedie.nl/kennis/stemklachten/

Blijft het eten  in uw keel steken, kunt u geen vast voedsel doorslikken of verslikt u zich (snel) tijdens het eten en/of drinken? Dan heeft u mogelijk last van een slikstoornis. Dysfagie, de medische benaming voor problemen met slikken, kan het gevolg zijn van een hersenbeschadiging, bijvoorbeeld door een beroerte, een ongeluk of een hersentumor. Een slikstoornis kan ook worden veroorzaakt door schade aan het zenuwstelsel, als gevolg van MS, Parkinson of ALS. Ook een operatie aan hoofd of hals kan tot slikproblemen leiden, evenals stress of angst.

Wat kan logopedie voor u betekenen?

De logopedist onderzoekt eerst waardoor uw slikproblemen worden veroorzaakt. Zij kijkt daarbij onder meer naar uw houding, uw sliktechniek en uw eet- en drinkgewoontes. Als duidelijk is wat de oorzaak is van de slikproblemen, kan de logopedist met de behandeling beginnen. Tijdens deze behandeling krijgt u tips aangereikt om te zorgen dat u zich minder vaak verslikt, beter kan eten en drinken en weer meer plezier krijgt in eten en drinken. De behandeling van slikproblemen kan bestaan uit een sliktraining, adviezen over eten en drinken en aanpassingen die noodzakelijk zijn om te kunnen eten of drinken. Zoals het eten en drinken van gemalen of gepureerd voedsel of eten door een rietje.

Kijk voor meer informatie op: https://logopedie.nl/informatie/slikstoornissen-bij-volwassenen/

Symptomen zoals ademnood, benauwdheid, duizeligheid, hartkloppingen of tintelingen in armen en benen kunnen een gevolg zijn van hyperventilatie. De meeste mensen ervaren deze symptomen als zeer beangstigend, maar hyperventilatie is over het algemeen goed te behandelen.

Wat is hyperventilatie?

Ademhalen gaat meestal vanzelf. We denken er niet bij na. Maar soms is onze ademhaling niet afgestemd op de behoefte van ons lichaam. Bijvoorbeeld omdat we last hebben van een te snelle of te intensieve ademhaling. Iemand die last heeft van hyperventilatie krijgt te veel zuurstof en te weinig kooldioxide (CO2) binnen. Hyperventilatie kan zich uiten in een plotselinge aanval (acute vorm) maar ook in een vrijwel constante manier van ademen (chronische vorm). Hyperventilatie hangt vaak samen met spanningen, maar kan ook het gevolg zijn van een verkeerde ademtechniek, vaak in combinatie met permanente mondademhaling. Ook mensen die te snel en vrijwel zonder pauzes spreken, kunnen hyperventilatieklachten ontwikkelen.

Wat kan logopedie voor u betekenen?

Samen met de cliënt brengen we de afwijkende wijze van ademen (en alle factoren die daarop van invloed zijn) in kaart. Vervolgens werken we gericht aan de behandeling van de klachten. Bij zeer ernstige problemen kan de logopedist u doorverwijzen. Tijdens de behandeling krijgt u inzicht in de problemen die met hyperventilatieklachten samenhangen en leert u hoe u met deze problemen om kunt gaan. U werkt aan een functioneel en evenwichtig adempatroon in rust, tijdens spreken en andere lichamelijke inspanning. Tenslotte leert u hoe u een aanval van hyperventilatie af kunt breken. Algemene ontspanningsoefeningen (o.a. methode van Dixhoorn) maken deel uit van de behandeling.

Kijk verder op: https://www.logopedie.nl/kennis/hyperventilatie/

Astma

Astma is een (nog) ongeneeslijke chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen ‘piepend’ of moeten hoesten. Afhankelijk van de ernst en de frequentie van de astma-aanvallen kunnen astmapatiënten last krijgen van ademhalings-, slik-, keel- of stemproblemen. Stemproblemen zijn onder andere verkeerd stemgebruik, heesheid, schorheid of een vermoeide stem.

Wat kan logopedie voor u betekenen?

De logopedist onderzoekt de ademhaling, het stemgebruik, de verstaanbaarheid en eventueel de slikfunctie van de astmapatiënt. Vervolgens helpen we u bij het aanleren van gezond stemgebruik, ademhaling en stemgeving, waardoor ook uw verstaanbaarheid kan toenemen. Cliënten die last hebben van chronische hoest of reflux (het terugstromen van zure maaginhoud naar de slokdarm), krijgen adviezen hoe ze deze klachten kunnen verminderen. Bij slikproblemen reiken we adviezen aan voor veilig eten en drinken.

Kijk voor meer informatie op: https://www.logopedie.nl/kennis/astma/


COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is de verzamelnaam voor een aantal chronische aandoeningen van de luchtwegen, zoals bronchitis en longemfyseem. Bij COPD raken vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen blijvend beschadigd doordat ze voortdurende ontstoken zijn. Dat uit zich in klachten zoals kortademigheid, een sterke gevoeligheid voor externe prikkels (zoals huisstof, tabaksrook en temperatuurverschillen) en – soms – overmatige slijmproductie en chronische hoest.

Sommige COPD-patiënten ondervinden problemen tijdens het spreken. Door hun ademtekort kunnen ze weinig woorden na elkaar zeggen, raken hun stembanden overbelast en kunnen ze last krijgen van heesheid.

Wat kan logopedie voor u betekenen?

De logopedische behandeling van COPD-patiënten is vooral gericht op het omgaan met de eigen optimale longinhoud. Door inzicht te krijgen in hun eigen adempatroon, leren cliënten wat ze moeten doen bij dreigende of plotselinge benauwdheid. De logopedist leert de COPD-patiënt een ontspannen gebruik van adem-/ stemkoppeling en biedt behandeling en begeleiding bij problemen met eten en drinken. Tenslotte kan de logopedist helpen bij het verminderen van en omgaan met chronisch hoesten en reflux (het terugstromen van zure maaginhoud naar de slokdarm).

Kijk voor meer informatie op: https://www.logopedie.nl/kennis/copd/


Chronisch hoesten

Hoesten is een veel voorkomende klacht waarvoor je naar de huisarts of medisch specialist gaat. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten na een paar weken, al dan niet met behulp van medicatie. Maar als uw hoestklachten langer dan acht weken aanhouden, is er sprake van chronisch hoesten. Chronische hoestklachten –  vaak gekenmerkt door een droge geïrriteerde hoest die meerdere keren per dag voorkomt – is een onderschat probleem dat verregaande gevolgen kan hebben: van stemproblemen tot chronische vermoeidheid, en van felle hoestbuien (soms met overgeven) tot het mijden van bepaalde sociale situaties.

Wat kan logopedie voor u betekenen?

De logopedist brengt samen met u in kaart wat de belangrijkste ‘triggers’ zijn voor het hoesten en helpt u om de hoestprikkel te leren controleren en onderdrukken, zodat de gevoeligheid voor hoesten afneemt. Indien nodig krijgt u oefeningen mee die bijdragen aan het verbeteren van uw  stemgebruik. Behandeling is altijd op verwijzing van en in samenwerking mét een specialist, meestal de longarts.

Lees meer op: https://www.longfonds.nl