Tijdens een intake bij Logopedie Westrand stellen we samen vast wat je hulpvraag is. We gaan in op je persoonlijke situatie, brengen in kaart welke belemmeringen jij (of je kind) ervaart en wat voor invloed deze belemmeringen hebben op jou en jouw omgeving. Vervolgens kijken we samen wat de beste therapiekeuze is. Bij kinderen tot 4 jaar bestaat de therapie naast directe therapie altijd ook uit ouderbegeleiding. Bij kinderen in de basisschoolleeftijd en volwassenen is de gekozen therapie doorgaans oefentherapie.
Logopedische behandeling is een tijdelijk hulpmiddel om je verder op weg te helpen, zodat je na onze behandeling zelfstandig verder kunt met alle handvatten die we je hebben meegegeven. Daarom is het noodzakelijk dat je zelf tijdens de behandeling, maar ook thuis, oefent en toepast wat je hebt geleerd.
Om een behandeling succesvol te kunnen afronden, stellen we vooraf enkele voorwaarden. Bij de start van elke behandeling maken we altijd de volgende afspraken:
- Cliënt/ouders komen gemaakte afspraken altijd na. Gezien de huidige wachtlijst kunnen wij ons geen ‘no shows’ (niet nagekomen afspraken) veroorloven. Informatie over de kosten van niet nagekomen afspraken vind je hier.
- Cliënt/ouders zijn in staat om zelf actief mee te doen en actief met de gegeven adviezen aan de slag te gaan in interactie met hun kind.
- Cliënt/ouders staan open voor aanvullend onderzoek en overleg met andere disciplines, als dit volgens de behandelend logopedist nodig is.
- We gaan ervan uit dat we goed met een cliënt of ouders kunnen communiceren, al dan niet met behulp van een tolk of kennis die de gesprekken kan vertalen.
Een logopedische behandeling duurt een half uur, inclusief de administratietijd. Meestal wordt er één keer per week behandeld en krijgt de cliënten oefeningen mee naar huis. Logopedie zit in het basispakket van iedere zorgverzekering, zowel voor kinderen als voor volwassenen. De tarieven voor logopedie zijn wettelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).