Eet-en drinkproblematiek
Eet- en drinkproblemen bij zeer jonge kinderen: Preverbale logopedie (0-2 jaar)
Eten en drinken zijn eerste levensbehoeften. Maar bij kleine kinderen gaan eten, drinken en slikken niet altijd vanzelf. Preverbale logopedie (of prelogopedie) richt zich op kinderen van 0 tot 2 jaar met eet-, drink- of slikproblemen. De problemen variëren van moeizaam drinken uit een fles/borst tot zich veelvuldig verslikken, en van te lang sabbelen (in plaats van kauwen) tot een moeizame overgang van vloeibaar naar vaster voedsel via de lepel. Deze problemen ontstaan doordat kinderen de spieren die nodig zijn bij het zuigen, bijten, kauwen, slikken en afhappen van een lepel niet onder controle hebben.
Voor preverbale logopedie heeft u een verwijzing van een arts (bijvoorbeeld een huisarts of een kinderarts) nodig. Deze verwijzing is belangrijk omdat eerst nagegaan moet worden of er onderliggende medische problemen zijn die de moeilijkheden in het mondgebied veroorzaken.
Wat kan logopedie voor u betekenen?
De logopedist bekijkt samen met de ouders wat de hulpvraag is, observeert eten en drinken en doet onderzoek in het mondgebied. Vervolgens helpt zij een kind om eet- en drinkvaardigheden te ontwikkelen en geeft adviezen om drinken, eten of slikken te verbeteren. Om een goed beeld te krijgen zijn er soms aanvullende onderzoeken of testen nodig. Bij preverbale logopedie werken we vaak samen met hulpverleners uit andere vakgebieden, zoals kinderartsen, verpleegkundigen of diëtisten.
Kijk voor meer informatie op: www.logopedie.nl
Slikproblemen of slikstoornissen bij volwassenen
Als de spieren die zorgen dat je kunt slikken beschadigd raken, kun je last krijgen van slikproblemen of een slikstoornis. Slikproblemen komen vaak voor na een beroerte, een spierziekte of bepaalde vormen van kanker. Problemen met slikken vormen een belemmering voor eten en drinken, met alle lichamelijk gevolgen van dien. Zoals regelmatig verslikken, problemen met kauwen, het ‘blijven hangen’ van voedsel of ongewenst gewichtsverlies. Ook de sociale gevolgen van slikproblemen kunnen ingrijpend zijn. Voor mensen met slikproblemen is een etentje in een restaurant vaak lastig of onmogelijk. Soms kan het plezier in het eten en drinken zelfs helemaal verdwijnen.
Wat kan logopedie voor u betekenen?
De logopedist gaat eerst na waar de slikproblemen vandaan komen. Vervolgens helpen we de patiënt om zijn of haar slikspieren intensief te trainen om zo weer makkelijker en veiliger te leren slikken. Wanneer dat niet mogelijk is, gaan we samen met de patiënt en met andere zorgverleners op zoek naar oplossingen om zo goed en veilig mogelijk te eten en te drinken.
Klik hier voor meer informatie over slikproblemen bij volwassenen: www.logopedie.nl